Sayfalar

9 Şubat 2015 Pazartesi

Para karşılığı tez yazıyorlar

Para karşılığı tez yazan iki internet sitesinin yöneticisi, müşteri olduklarını söyleyen Yeni Sayfa muhabirlerine konuştu. Yöneticiler, tez karşılığında aldıkları ücretin 15 bin liraya kadar çıktığını söyledi.





İnternet siteleri üzerinden para karşılığında tez ve makale yazılarak sahtekarlık yapılıyor. 

Bir tez ya da makale yazılması karşılığında 750 TL'den 15 bin TL'ye kadar ücret talep eden site yöneticileri, başvuru olarak bir ön sipariş formu doldurulmasını istiyor. Bu formada hazırlatılmak istenen tez ya da makalenin konusu ile ilgili bilgiler veriliyor.

Site yöneticileri bu bilgiler doğrultusunda konuyla ilgili "uzman" atıyor. Ardından "müşteriden" istenen ilave bilgiler doğrultusunda çalışmanın teslim süresi ve fiyatı belirleniyor. Eğer bu süreçte konuyla ilgili tez yazabilecek bir "uzman" bulunamazsa parayı ödemeye hazır olsanız bile iş yapmayı kabul etmiyorlar. 

Konuyla ilgili olarak müşteri rolü oynayarak ulaştığımız site yöneticisi M.K 2006 yılından beri bu "sektörde" olduğunu belirtiyor. İnternet sitelerini 2009'da kurduklarına değinen M.K., "Taslak göndermeniz halinde size bir uzman atayacağız ve sizinle uzmanımız arasında bir iletişim köprüsü oluşturacağız. Bu konuda size tam bir güven ortamı sağlayacağız. Herhangi bir ek ücret talep edilmiyor ama formunuz kabul edildikten sonra ücreti 2 taksit olarak vereceğimiz hesap numarasına yatırmanız gerekiyor. Ücretlerimiz 750 TL ile 1000 TL arasında değişiyor" diyor.

"Şirket gibi çalışıyoruz"

M.K. " yakalanmama garantisi" de veriyor: "Birçok öğrenci ve hatta öğretmen bize başvuruyor ama içinizin rahat etmesini istiyorsanız siz çalışmanın araştırma kısmını yaparsınız, biz de yazarız. Sonuçta bir gizlilik politikamız var ve kimseye bilgi vermiyoruz. Çalışmayı mail yoluyla size ulaştırabiliyoruz. Kısacası siz hocanızın istediği bilgileri formda doldurun, gerisini bize bırakın."

Ulaştığımız diğer bir internet sitesinin yöneticisi, "bir şirket gibi çalıştıklarına" değinerek şunları söylüyor: "Bizim her konuda uzman tez yazarımız var. Açık internet sitemizin bulunması size bir güven sağlamalı. Ben sizinle telefonda ne kadar konuşsam da, bir güven ortamı bu şekilde sağlanamaz. Ücretler ise konuya göre değişiyor. 3 bin TL ile 15 bin TL arasında oluyor."

Türkiye'de artık bir "sektör" haline gelen tez yazım sahtekarlığı ile ilgili onlarca "şirket" olduğu tahmin ediliyor. Bu da yazılan tezlerin güvenilirliğinin sorgulanmasına neden oluyor.

Sıla Ağgül-Ela Emeksiz


Bu haber Yeni Sayfa'da 24 Kasım 2014'te yayınlandı.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder