Sayfalar

16 Ekim 2015 Cuma

Balkan coğrafyasında iki kardeşin hikayesi

Filmde Ertan Saban ve Serkan Keskin başrollerde.
Bazen bir yolculuk insanı hem hiç umulmadık bir geleceğe hem de geçmişe götürür. Ali Atay'ın ilk kez yönetmen koltuğuna oturduğu, başrollerini Ertan Saban'ın ve Serkan Keskin'in paylaştığı Limonata filmi, Makedonya'da yaşayan Sakip'in babasının isteği üzerine hiç görmediği kardeşi Selim'i bulmaya çalışmasını konu alan bir yol filmi. 

Makedonya'da yaşayan ve eski bir tır şoförü olan Suat ölümcül bir hastalık nedeniyle yatağa düşer. Suat seneler önce imam nikahlı karısından olan çocuğu Selim'i bebekken terk etmiştir ve bu yüzden ölmeden önce Selim'den helallik almak ister. Oğlu Sakip babasının isteği üzerine elinde eski bir adresle kardeşi Selim'i aramaya İstanbul'a gider. Babasının eski bir arkadaşından Selim'in nerede olduğunu öğrenir ve Selim'in amatör ligde oynayan bir futbolcu olduğunu görür. Selim'e babasının yaşadığını, kendisinin onun kardeşi olduğunu söyler ancak Selim bunu umursamaz. Sakip kardeşine onu Makedonya'ya götürmek istediğini söylese de Selim'i bir türlü ikna edemez. Selim'in oynadığı takım şampiyon olur ve galibiyetin kutlanması için meyhaneye giderler. Selim bu kutlama sırasında sarhoş olur. Sakip kardeşinin sarhoş olmasını fırsat bilerek kardeşini arabaya bindirir ve yola çıkar. Yolda başlarına birçok aksilik gelir ancak bu yolculuk onların birbirlerine tanımasını sağlayacaktır.

Filmin ilk yarısındaki meyhane sahnesinin fazla uzun olduğunu söylemeden geçemeyeceğim. İzleyiciyi filmden ve konudan uzaklaştırıyor. Bunun dışında filmin ritmi hiç aksamıyor. Bu bölümden itibaren Selim'in elinden şampiyonluk kupasını hiç bırakmaması göze çarpan detaylar arasında. Hayatı boyunca hep kaybetmiş, babasını tanımayan Selim, hayata karşı ilk galibiyeti olan kupayı elinden bir kez olsun bırakmıyor. Ayrıca filmdeki bazı kareler öyle güzel ki adete birer tablo gibiler. Bu nedenle görüntü yönetmenini ayrıca kutlamak gerekiyor. 

Sakip karakterini canlandıran Ertan Saban, senaryoyu Ali Atay ile birlikte kaleme almış ve filmi kanser nedeniyle kaybettiği eşi İnci'ye ithaf etmiş. Ertan Saban tıpkı filmdeki gibi aslen Üsküp doğumlu Makedon Türk. Bundan olacaktır ki Saban'ın filmdeki şivesi takdire şayan. Serkan Keskin'in yani Selim'in filmde rahat ve doğal hareketleri seyircinin hoşuna gidiyor ve ettiği küfürler onları rahatsız etmiyor. 2014 yılında hayatını kaybeden Ciguli, filmde konuk oyuncu olarak karşımıza çıkıyor ve bize küçük bir sürpriz yapıyor. 

Film seyirciyi hem güldürmeyi hem de duygulandırmayı başarıyor. Ayrıca insanların dostluk, samimiyet, arkadaşlık üzerine tekrar düşünmelerini sağlıyor. Bunların yanı sıra Balkan kültürüne dair merak uyandırıyor. 

Yönetmen: Ali Atay
Senaryo: Ali Atay, Ertan Saban
Oyuncular: Ertan Saban, Serkan Keskin, Luran Ahmedi, Funda Eryiğit
Vizyon Tarihi: 24 Nisan 2015
Süre: 1 saat 41 dakika

Tür: Komedi, Dram

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder