Sayfalar

18 Kasım 2015 Çarşamba

Turgut Uyar Şiir Ödülü kazanan Mert Tutucu: Nasıl yazacağımı Uyar’dan öğrendim

Fotoğraf: Sıla Ağgül
5. Turgut Uyar Şiir Ödüllerinde dereceye giren şairler ödüllerini 34. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı kapsamında düzenlenen törenle aldı. Birincilik ödülü “Ömrüm Bir Karadutun Kar Görme Heyecanıyla Geçti” dosyasıyla Mert Tutucu’ya, ikincilik ödülü “Nirvana’ya Dönüş” adlı dosyasıyla Ersan Erçelik’e, üçüncük ödülü ise “Madam Belda ve Hiç Kırıkları” dosyasıyla Güray Özçelik’e verildi.
Yarışmada birinci olan Tutucu, gazetemize yaptığı açıklamada “Turgut Uyar adına verilen bir ödülü almak benim için çok önemli. Uyar’ın yazdığı şiirlerden nasıl yazmam gerektiğini öğrendim. Hem yalnızlık konusunu işlemesi, hem toplum içine katılma isteği benim yazdığım şiirlerle paralellik oluşturuyor” dedi. Şiir yazmaya devam ettiğini belirten Tutucu,”Yeni şiirlerimi de ikinci bir kitap olarak basmayı düşünüyorum” diye konuştu.
SENNUR SEZER İÇİN SAYGI DURUŞU
Turgut Uyar Şiir Ödülleri seçici kurulunda Gonca Özmen, Gültekin Emre, Hami Çağdaş, Tarık Günersel ile birlikte yer alan ve geçtiğimiz Ekim ayında kaybettiğimiz Sennur Sezer de tören esnasında anıldı. Törende, Sezer için saygı duruşunda bulunuldu. Söz alan Sezer’in eşi Özyalçıner konuşmasında,“Nasıl ki Turgut Uyar, Cemal Süreya şiirleriyle hala bizimle oluyorsa, Sennur da şiirleriyle bizimle olacak. İkinci Yeni şiire toplumu katmışlardır. Sennur da İkinci Yeni ırmağı içinde olan bir şairdi. Gelecek kuşaklar, bu ödülü kazanan genç şairler ırmağı daha da derinleştirecek ve akışını hızlandıracak. Ödül uzun yıllar devam etsin, yeni şairler ortaya çıksın ki, ırmağa yeni sular karışsın” ifadelerine yer verdi. 
Seçici Kurul Üyesi Gonca Özmen, “Şiirin yarıştırılabilir olduğuna inanmıyorum. Ama genç şairler ve onların şiirlerinin basılması için böylesi yarışmalar çok önemli yere sahip” dedi. Özmen, Sennur Sezer’in kendisi için çok kıymetli olduğunu vurguladı. Önder, “Sennur Sezer hepimizin ablasıydı. Sesinde umut, inat, neşe, kızgınlık ve şiir vardı. İyi ki sesini bize bıraktı” dedi.
Haber: Sıla Ağgül - İstanbul
15 Kasım 2015'te Evrensel'de yayımlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder